LASERSKO UKLANJANJE AKNI

Uklanjanje akni, Šta su akne (aknozna koža)?

Akne su hronična upalna bolest koja zavisi od genetike, ishrane, stresa i hormonalnog poremećaja i započinje u ranom pubertetu, a kod žena može trajati i do 40te godine.

Prvi korak u razvoju akni je začepljenje otvora kanala lojnih žlezda na površini kože, gde se loj izbacuje kako koža ne bi bila suva. Smatra se kako je upala jedan od uzroka začepljenja otvora kanala lojnih žlijezda, što je prvi korak u razvoju akni.

Genetski faktori uz upalu potiču spajanjem stanica u otvoru kanala, što stvara čep umesto da stanice izbacuje napolje. Lojna žlezda dalje stvara loj koji nema gde da izađe, a zatim nakupljeni loj i čep stvaraju komedon ili miteser, što je osnova za dalji razvoj akni. Komedon pocrni ako je u direkntom kontaktu sa vazduhom i on se naziva otvoreni komedon, a ukoliko nije u u direkntom dodiru sa vazduhom radi se o zatvorenom komedonu. Većina akni nastaje iz zatvorenih komedona. Daljim nakupljanjem loja dolazi do pucanja kanala lojne žlezde i tada sadržaj dopire u kožu i stvara upalu, tj. akne.

Bakterije imaju sporednu ulogu u razvoju akni. One se hrane nakupljenim lojem i tada njihovi produkti doprinose upali i pucanju kanala lojne žlezde.
Muški hormoni, ishrana i stres pojačavaju rad lojnih žlezda i tako pogoršavaju akne.


Akne su nepredvidiva bolest sklona naglim pogoršanjima i poboljšanjima.

Uklanjanje akni laserom

Laser koristi svetlosnu energiju (E-light) od 530nm kako bi prebacio potrebnu energiju u dublje slojeve kože dermis i subkutis i time podstakao određene procese. Lasersko uklanjanje akni deluje na kapilare i lojne žlezde smanjuje se lučenje sebuma i direktno potpuno uklanja bakterije, što kao rezulatat ima smanjenje i nestanak akni i komedona.

S obzirom da laser primenjuje najnoviju tehnologiju baziranu na ksenonskom laserskom snopu, lasrsko uklanjanje akni omogućava bezbolno antiinflamatorno i regenerativno delovanje. Infekcija se smiruje i istovremeno se podstiče regeneracija strukture kože, tako da se osim smanjenja akni odstranjuju i mrlje od akni, dobija se bolji i lepši ten.

Lasrsko uklanjanje akni podstiče razvoj novog kolagena, pa samim tim nestaju ožiljci, a koža je nežnija i zategnutija. Stimuliše stvaranje novih elastičnih vlakana u koži i tako sprečava pojavu novih ožiljaka i uklanja već postojeće.


Koliko je tretmana potrebno uraditi?

Lasersko uklanjanje akni je potrebno ponoviti od 3-6 puta.

Tretman se radi jednom na svakih 21-28 dana.

Upozorenja:
• Trudnice ili žene u toku menstrualnog ciklusa
• Epileptičari
• Pacijenti sa malignim oboljenjima
• Pacijenti čije se rane nisu zalečile nakon operacije
• Sa akutnim ili zaraznim bolestima
• Sa srčanim bolestima ili pejsmejkerom
• Bolestima bubrega (kamen/pesak u bubregu)
• Koji imaju metalne predmete (šrafovi, itd) ili silikonski gel
• Ko ima povišenu telesnu temperaturu
• Genetska hiperosetljivost


UKLANJANJE PEGA I FLEKA LASEROM

Saveti koje smo dobijali još u detinjstvu da se na suncu mažemo kremama sa visokim zaštitnim faktorom i da se pazimo sigurno smo trebali da slušamo, jer kako kažu – koža pamti. Tako su danas smeđe fleke i pege postale sve učestalije pojave na licu kako kod mladih tako i kod starijih žena.

Smeđe mrlje, pege, fleke ili “hiperpigmentacija” su zapravo koncentracija melanina koja se na suncu tokom dugog vremenskog perioda iskazuje na taj način. Melanin je pigment koji daje boju kože i kose, i štiti kožu od štetnih sunčevih zraka, ali i povećana količina melanina često je rezultat smeđih mrlja, takozvanih sunčevih pega i fleka.


Hiperpigmentacija dolazi u mnogim oblicima:

– pigmentacijske fleke
– melasma
– kloasma
– tamne mrlje
– tragovi od starenja
– ožiljci od akni
– pege – sunčeve pege
– fleke od sunca

Hiperpigmentacija ne predstavlja zdravstveni problem, već estetski. Kako se javlja na izloženim delovima tela (lice, vrat, ruke), tako je znakove hiperpigmentacije teško sakriti.

Kako se vrsi uklanjanje pega i fleka laserom?

Uklanjanje pega i fleka bilo sunčevih, staračkih ili jednostavno od rodjenja (beleg) vršimo lako i bezbolno tretmanima E-light ili ND Yag Q-switch laserom – svetlosna energija koja uz pomoć difuznog svetla prodire kroz kožu, prepoznaje problem i rešava ga vrlo brzo i efikasno.

Nakon tretmana, ako je sunčano vreme, preporučljivo je kožu ne izlagati suncu, a deo kože koji je izložen potrebno je zaštititi kremom sa visokim zaštitnim faktorom.


Da li je moguće potpuno ukloniti pege i fleke?

Promene se ne mogu skroz ukloniti, već skoro upotpunosti. Razlog tome je što se promene ponekad znaju vratiti, i to 5 do 10 godina nakon tretmana, pa ne treba insistirati na uklanjanju upotpunosti. Nastaju nove promene, dok se uništene ne vraćaju. Razlog tome je oštećenje kože, kada iz prividno zdrave kože nastaje pigmentacija. Zato se savetuje da se tretira, ne samo pigmentacija nego i okolna koža, jer tako smanjujemo i sprečavamo mogućnost razvoja novih promena. Ponekad je, zavisno od vrste promena, potreban jedan tretman održavanja svakih 3 do 10 godina.

Koliko je tretmana potrebno uraditi?

Potrebno je uraditi od 3-6 tretmana. Tretman se radi jednom na svakih 21-28 dana.

Kojim se laserom vrši tretman?

– Altabella studio poseduje E-light i ND Yag Q-switch laser
– Koji se laser koristi za tretman zavisi od stanja kože..
– Za blaže oblike hiperpigmentacije se koristi E-light laser, dok za ozbiljnije ND Yag Q-switch laser

Upozorenja:

• Trudnice ili žene u toku menstrualnog ciklusa
• Epileptičari
• Pacijenti sa malignim oboljenjima
• Pacijenti čije se rane nisu zalečile nakon operacije
• Sa akutnim ili zaraznim bolestima
• Sa srčanim bolestima ili pejsmejkerom
• Bolestima bubrega (kamen/pesak u bubregu)
• Koji imaju metalne predmete (šrafovi, itd) ili silikonski gel
• Ko ima povišenu telesnu temperaturu
• Genetska hiperosetljivostMICROBLADING – Japanska metoda iscrtavanja obrva

Japanska metoda iscrtavanja obrva podrazumeva polutrajno iscrtavanje obrva čiji efekat traje nekoliko godina. Iako izvorno potiče od tetoviranja, u pitanju je postupak koji se razlikuje u nekoliko stavki. Za razliku od tetoviranja, japansko iscrtavanje obrva ili mikroblading ne ostavlja trajne tragove i nije bolno. Za iscrtavanje obrva microblading metodom ne koriste se iglice već se nožićem koji je tanak i veoma precizan iscrtava gotovo savršeno prirodan oblik vaših obrva. I dok tetovirane obrve izgledaju veštačke i prenaglašeno, da ne govorimo o tome da u toku postupka dolazi do krvarenja i stvranja rana koje tek treba da zarastu; obrve urađene japanskom metodom iscrtavanja odaju utisak pravih, prirodnih obrva.

Ovom metodom, obrve se iscrtavaju dlačicu po dlačicu, a konačan rezultat su pune obrve poput Sindi Kraford, Bruk Šilds ili Linde Evangeliste.


Tehnika je namenjena svim osobama iznad 18 godina
Bol tokom tretmana je relativna. Klijenti koji su uplašeni uglavnom osećaju veću bol, dok drugi klijenti bol koju osete porede sa osećajem kada čupaju obrve. Pojacan osecaj bola moze da se javi i kod osoba koje su u menstrualnom ciklusu, pa je preporuka da se tretman radi van ciklusa.
Blagi anestetici u obliku kreme ili tečnosti se mogu koristiti kako bi se bol tokom tretmana u potpunosti eliminisala.

Mesec dana pre tretmana treba izbegavati abrazivne tretmane, kao sto su philinzi, vocne kiseline, hemijski philinzi, laserski tretmani I slicno. Takodje mesec dana pre tretmana ne treba raditi botox I filere.
Pigment se nanosi rucno na površinski sloj dermisa.
Pigment se određuje prema prirodnoj boji dlaka obrva i kose. Nakon oporavka, boja može postati nekoliko nijansi svetlija od prirodne boje dlaka.
Dlacice se uvek iscrtavaju u pravcu prirodnog rasta dlake kako bi se ostvario hiper-realističan izgled obrva.

Tretman se vrši sterilisanim alatima za jednokratnu upotrebu, a pigmenti se proizvode prema najvišim standardima.
Korekcija se radi 10 dana nakon tretmana iz razloga što se 10-15% iscrtanih poteza gubi nakon prvog tretmana.

Koliko će se dugo boja zadržati najviše zavisi od toga koliko je koža masna. što je koža masnija, boja kraće traje. Znojanje i izloženost suncu takođe utiču na trajanje boje. Očekivano vreme do novog osvežavanja boje je u proseku između 10 i 12 meseci. Kod masne kože, ovaj period iznosi do 6 meseci.

Post-tretmanska nega čini 70% ukupne uspešnosti tretmana. Savesno poštujte i primenjujte savete jer, ukoliko to ne učinite, može se desiti da izgubite do 80% iscrtanih dlacica. Ispiranje i nanošenje krema je izuzetno važno.

Uspešnost tretmana zavisi od:

· kvaliteta kože

· post-tretmanske nege

· izloženosti različitim spoljašnim uticajima.

Ni jedan od ovih faktora nije pod kontrolom Artiste, tako da je nemoguće dati garanciju za uspešnost tretmana.


PRE TRETMANA, UVEK SE KONSULTUJTE SA ARTISTOM UKOLIKO:

· imate problematičnu kožu

· imate ozbiljnih zdravstvenih problema

· uzimate određene lekove

· već imate staru trajnu šminku na obrvama.

Dobro se upoznajte sa tokom post-tretmanske nege pre tretmana.

Pre tretmana:

Pre svakog tretmana, koža ne sme biti izgorela, niti u procesu oporavka i regeneracije.

Sledeći tretmani se ne preporučuju 30 dana pre tretmana:

· botoks i fileri

· voćne ili mlečne kiseline

· laserski tretmani

· hemijski piling

· izloženost snažnoj sunčevoj svetlosti


POST-TRETMANASKI PROCES

Prvi korak u procesu oporavka je: 30 minuta nakon Microblading tretmana lagano ocistite obrve bez restezanja koze. Ciscenje vrsiti sve dok na maramicama bude tragova boje ili obojene limfe. Na ovaj nacin se uklanja visak limfe kako se ne bi formirala krastica koja je pogubna za boje. Nakon brisanja se na obrve nanosi krema propisana prema kozi I navikama klijenata. Ovaj postupak se ponavlja od tri do pet puta prvog dana.

Ako je tretman rađen u popodnevnim časovima i nemate vremena da navedeni postupak ponovite 3-5 puta, obavezno pred spavanje.

U narednih 6 dana nije neophodno ispiranje jer limfa vise nece izlaziti, ali je neophodno mazanje od tri do pet puta dnevno. Tokom umivanja I tusiranja obrve se smeju kvasiti. Kod klijenata sa izuzetno masnom kozom preporucuje se samo prvi dan after care (ispiranja I mazanja), dok u narednim danima nije neophodno stavljati nikakvu mast Ili kremu. Obzirom na to da svaka promena u strukturi koze (stvaranje blagog fibroznog tkiva) onemogucava primanje boje u narednim periodima, jako je vazno da koza dobro zaraste.