TRAJNA EPILACIJA

E-light (IPL + RF) tehnologija

IPL SHR tehnologija

E-light tehnologija podrazumeva jedinstvenu kombinaciju IPL-a (svetlosna energija) i RF-a (radiofrekventna energija) koji zajedničkim delovanjem postižu višu temperaturu i dublje prodiru u kožu. Samim tim aparati koji koriste kombinaciju ove dve energije (IPL+RF) su efikasniji od aparata koji koriste samo svetlosnu energiju.

IPL SHR (Super Hair Removal) tehnologija predstavlja vrlo brzu metodu uklanjanja dlačica, koja je i do pet puta brža od obicnog IPL. Ponekad se naziva i “In Motion” metoda. Zbog svoje brzine rada u našem salonu najčešće se koristi za epilaciju većih površina tela (noge, leđa, grudi…).

IPL SHR metoda predstavlja revoluciju u trajnom uklanjanju dlačica zbog višebrojnih prelaza preko jednog područja kojim se omogućava bolja efikasnost i smanjuje neprijatnost tokom samog tretmana. Višebrojnim prelazima preko jednog područja postiže se veća akumulacija energije na tom mestu i duže zagrevanje korena dlake, što dovodi do bržeg i efikasnijeg uništenja dlaka. Najnovija istraživanja su pokazala da sada više nije potrebno zagrevanje korena dlake na 65°C kako bi se uništila, već je mnogo važnije da je duže zagrevamo. Sam uređaj ima mogućnost hlađenja tretiranog područja tela tako da je tretman bezbolniji i konforniji za klijenta. SHR postepeno zagreva kožu sve dok se ne dostigne potrebna kumulativna energija u korenu dlake. Ne izlažući koren dlake ni jednom jedinom pulsu visoke energije, SHR ne uzrokuje traumu kože sa višom koncentracijom melanina, što ovu metodu čini jednom od najpouzdanijih i najefikasnijih opcija uklanjanja dlaka za osobe sa tamnom puti. Štaviše, SHR tretman se može sprovoditi u bilo koje doba godine, pošto je izlaganje suncu manje štetno za kožu koja je tretirana SHR metodom.

 

Kako deluje IPL

Aparat proizvodi kratke intenzivne svetlosne pulseve (Intense Pulsed Light), filtrira ih na određenoj talasnoj dužini kako bi ih upio samo pigment melanin u dlaci, bez oštećenja okolne kože. Emitovana svetlosna energija se transformise u toplotnu energiju koja dovodi do uništavanja korena i folikula dlake. Opseg talasnih dužina IPL aparata omogućava tretiranje dlačica različitih boja (osim sedih i veoma bledih). Što su dlačice tamnije ili im je folikul bliže površini kože, to će primiti više energije i njihov folikul će lakše biti uništen. Folikuli dlaka koje se nalaze u aktivnoj fazi rasta su najpogodniji za apsorpciju svetlosti zato što su bogati pigmentom. S obzirom da snop svetlosti može trajno da uništi folikul dlake samo u aktivnoj fazi rasta, postupak je potrebno ponoviti više puta kako bi se istretirali i folikuli koji su prethodno bili u fazi regresije ili fazi odmora.

Kako izgleda koža nakon tretmana?


Za vreme postupka epilacije oseća se blago peckanje na delovima tela koji su osetljiviji na bol i toplotu, kao i tamo gde je veća gustina folikula dlaka. Neposredno nakon tretmana moguća je pojava blagog do srednjeg crvenila i mikrootoka (u prečniku oko 1 mm oko svake dlačice čiji je folikul uništen), koji se povlače nakon nekoliko sati, a kod osetljivijih osoba nakon nekoliko dana. Dlake sa tretirane regije ispadaju u narednih 8-20 dana nakon tretmana. U toj fazi može izgledati kao da one i dalje normalno rastu, ali ako budete pokušali da izvučete dlaku videćete da ona lagano klizi iz folikule.

Koliko tretmana je potrebno?

Broj tretmana u proseku je od 3 do 6 ponavljanja, ali nije moguće precizno utvrditi koliko je tačno tretmana potrebno, jer to zavisi od brojnih faktora: tipa dlake, dubine korena dlake i hormonskog statusa svakog klijenta ponaosob. Ponekad je potrebno uraditi i više tretmana. Najbolji rezultati se postižu kod osoba koje imaju tamne dlacice, svetlu kožu i dobar hormonski status.

Koliki je interval između tretmana?

Razmaci između tretmana kreću se između 4 do 6 nedelja, u zavisnosti od regije koja se tretira.

Koje regije mogu da se tretiraju?

-sve regije na licu i telu, sem predela oko očiju


Pre tretmana trajne epilacije neophodno je:

– Prekinuti upotrebu mehaničke epilacije (čupanje dlačica: depilacija voskom, pincetom i upotreba električnih epilatora ili uništavanje elektrolizom) najmanje 2 do 3 nedelje pre tretmana.
– Dan pre prvog i svih ostalih tretmana, dlačice, sa regije koja se epilira, moraju biti obrijane (nikako duže od 1mm).
– Prekinuti izlaganje suncu ili sunčanje u solarijumu oko 4 nedelje pre tretmana, odnosno sačekati da koža posvetli kako ne bi došlo do hiperpigmentacije kože, njenog nepotrebnog zagrevanja i stvaranja opekotina, kao i do smanjenja apsorpcije pigmenta dlake što direktno znači i do umanjenja rezultata.
– Prestati sa korišćenjem krema za samopotamnjivanje najmanje 4 nedelje pre tretmana
– Potpuno prekinuti upotrebu lekova, biljnih i prirodnih preparata koji mogu izazvati fotosenzibilizaciju kože kako ne bi došlo do stvaranja hiperpigmentacija i ozbiljnih promena na koži, vrlo sličnih opekotinama
– Pre i tokom terapije nije dozvoljeno korišćenje antikoagulanasa. Osobe koje koriste antikoagulantne lekove (Aspirin, Heparin), nesteroidne antireumatike (Ibuprofen, Diklofen) treba da prestanu sa terapijom 10 dana pre i 2 dana nakon tretmana.
– Pre i tokom terapije nije dozvoljeno korišćenje lokalnih ili oralnih preparata za obnavljanje kože (eksfolijanasa) i drugih agresivnih preparata ( voćne kiseline i Retinol).

Posle tretmana trajne epilacije:

– Izbegavajte upotrebu kozmetičkih sredstava na tretiranim regijama.
– Izbegavajte aktivnosti koje izazivaju jako znojenje.
– Tretirane regije mogu da budu osetljive na toplotu, pa u tom slučaju koristite hladniju vodu pri kupanju.
– Pri kupanju i tuširanju izbegavajte trljanje i upotrebu hemijskih sredstava za piling u prvih par sati do par dana. – U nekim slučajevima može se pojaviti malo ili srednje crvenilo, slično kao posle sunčanja. Tada možete – stavljati hladne obloge ili led, a po potrebi mogu se aplikovati preparati na bazi kantariona ili Aloa Vere. –
– Obavezno neko vreme (1 do 2 nedelje) izbegavajte direktno izlaganje suncu (sunčanje), kao i solarijum kako ne bi došlo do stvaranja nepotrebnih hiperpigmentacija kože i opekotina. Posebno vodite računa o licu koje je najizloženije.
– Moguće je kratkotrajno povišenje telesne temperature, obzirom da se razvija i određena količina toplote, pogotovo ako se rade veće regije tela.
– U periodu između tretmana izbegavajte depilaciju voskom ili čupanje dlaka pincetom, pogotovo ako nameravate da tretman sprovodite u kontinuitetu. Za uklanjanje dlaka u tom periodu najpoželjnije je brijanje.


Kontraindikacije:

Trajna epilacija se ne preporučuje u sledećim slučajevima:


epilepsija
insulin zavisni dijabetičari
trudnoća i period dojenja
bolesti kože kao što su herpes, psorijaza, ekcem i slično
hemofilija
multipleks skleroza
otvorene rane
kancer